Verleidingen weerstaan is lastig, maar met deze gouden tips gaat ’t je lukken (zelfs tijdens de feestdagen)

verleidingen weerstaan

Verleidingen weerstaan… het is zo nu en dan verdomde moeilijk. Al helemaal tijdens de feestmaand december. De pepernoten vliegen je om de oren, de chocoladeletters kijken je aan en de banketstaven roepen nog nét niet je naam. Kortom: het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt, maar dat betekent natuurlijk niet dat we ons aan de verleidingen moeten overgeven. In dit blog behandel ik daarom vijf gouden tips waarmee je iedere verleiding kan weerstaan. Zélfs tijdens Sinterklaas en Kerst. 

Mocht je de tips voor verleidingen weerstaan, toepassen: te gek! Laat me vooral weten hoe het je is afgegaan, ik ben benieuwd!

Verleidingen weerstaan

Voordat ik diverse tips voor verleidingen weerstaan met je deel, is het eerst goed om bij het begin te beginnen. Want waarom vinden wij mensen het zo lastig om verleidingen te weerstaan? Het antwoord op die vraag vind je in je onderbewustzijn: 96 % van wat je doet en denkt ligt in ons onderbewustzijn, de overige 4 % in ons bewustzijn. 

Ik gebruik altijd het volgende voorbeeld om dat uit te leggen. Stel dat je besluit dat je je niet langer wilt overgeven aan je verleidingen. Wanneer die afspraak met jezelf maakt, dan is dat opgeslagen in je bewustzijn. Dit is – zoals je hierboven kan lezen – maar 4 %. De uiteindelijke beslissingen die jij neemt op basis van beelden en emoties – en waar je onderbewuste dus op reageert – is maar liefst 96 %. Je doet dus bijna alles vanuit je onderbewuste en dus kan het verdomde lastig zijn om af te komen van je verleidingen. In feite heeft je onderbewuste het beste met je voor, maar maakt het soms niet zulke handige keuzes. En dat geldt ook voor slechte eetgewoontes. 

Wil je meer weten over je onderbewustzijn? Je leest ‘t hier

Tips verleidingen weerstaan

Het is dus niet gek dat je het verdomde lastig vindt om die pepernoten of chocoladeletters te laten liggen. Je onderbewustzijn speelt immers een klein spelletje met je. Toch is er ook goed nieuws: er zijn een aantal hele simpele tips waarmee je wel degelijk de verleiding kunt weerstaan. Ik zal ze hieronder delen. 

Tip 1. Ga na waarom je verleidt wordt

Stel je eens voor.. je gaat naar de supermarkt, ziet het hele schap vol met pepernoten liggen en het lukt je niet om het schap voorbij te lopen. Je stopt een aantal zakken in je mandje en thuis ga je helemaal je boekje te buiten. Het is een situatie waarin velen zich herkennen. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, dan is het goed om na te gaan waar je verleiding vandaan komt. Denk na over waarom je het lastig vindt om de verleiding te weerstaan. Wil je jezelf troosten? Heb je trek in zoetigheid? Of heb je onwijze trek? Wat de reden ook is: door na te gaan waarom je verleidt wordt, zul je zien dat makkelijk wordt om de verleiding te weerstaan. Je kunt er immers op anticiperen. 

Tip 2. Ga op zoek naar gezonde alternatieven

Verleidingen weerstaan is onder meer lastig omdat je trek hebt. Het is dan ook goed om op zoek te gaan naar gezonde alternatieven zodat je aan je hongergevoel toegeeft, zónder dat je een ongezonde en onverantwoorde keuze maakt. Mocht je zin hebben in snoep, ga dan voor een mandarijntje. Trek in hartig? Pak een bak hummus en dip daar worteltjes in. Door op zoek te gaan naar gezonde snacks die je heerlijk vindt, lukt het je beter om een gezonde keuze te maken. 

Tip 3. Maak iedere week een boodschappenlijstje

Zelf ben ik dol op lijstjes en maak ik iedere week een lijstje voor de boodschappen. Dat doe ik niet alleen omdat ik het prettig vind om vooruit te plannen, maar ook zodat ik geen impulsaankopen doe. Iedere keer als ik de supermarkt in duik, vink ik m’n boodschappenlijstje af en reken ik af. Door het lijstje heb ik houvast, weet ik precies wat ik nodig heb en ben ik veel minder bezig met alle verleidingen om me heen. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je geen pepernoten, chocoladeletters en banketstaven op dat lijstje zet, maar gaat voor gezonde voeding. 

Tip 4. Schakel je omgeving in

Je kent het vast wel: zodra je tegen iemand hebt gezegd dat je graag wilt afvallen of – in dit geval – verleidingen wilt weerstaan, merk je dat het een stuk makkelijker is om het vol te houden. Je hebt je doel immers met anderen gedeeld en wil jezelf, maar ook hen, niet teleurstellen. Het kan daarom heel fijn zijn om je omgeving te vertellen dat je graag minder wilt snoepen en snacken. Niet alleen als stok achter de deur, maar ook zodat zij je erop kunnen wijzen mocht je niet de verleidingen weerstaan.

Tip 5. Gun jezelf ook wat

Verleidingen weerstaan is natuurlijk goed, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er nooit meer aan mag toegeven. Het is heerlijk om af en toe lekker te snacken en jezelf te verwennen. Gun jezelf dan ook af en toe zo’n momentje en wees niet te streng voor jezelf. 

Wil je meer tips lezen over hoe je op een leuke en laagdrempelige manier gezonder gaat leren leven? Ik deel een aantal gouden tips in dit blog

Verleidingen weerstaan en hypnotherapie

Mocht je moeite hebben met verleidingen weerstaan en slaan jouw verleidingen door naar een verslaving, dan is het goed om aan de slag te gaan met hypnotherapie. Bij hypnotherapie staat het aanspreken van het onderbewustzijn centraal. Door in trance te zijn – waarbij je zeker de controle houdt – kun je je gevoelens en klachten beter leren kennen. Hypnotherapie is dan ook een therapie die goed werkt bij die verslaafd zijn. Denk aan snoep of roken.  

Hier lees je meer over hypnotherapie. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?