Weer in balans komen met jezelf? Focus je op deze vijf pijlers!

Jaimy Strik

Weer in balans komen met jezelf? Focus je op deze vijf pijlers!

Het is een zoektocht die we in ons leven – zij het niet een paar keer – doormaken: de zoektocht naar balans. En dat we dat doen, is niet gek. Het kan verdomde lastig zijn om in balans te komen met jezelf. Sterker nog: altijd in balans zijn kan niet, want perfectie bestaat nou eenmaal niet. Maar… dat betekent natuurlijk niet dat je je daarbij neer moet leggen. Er zijn wel degelijk tips waarmee je weer meer in balans kan komen met jezelf. 

In dit blog deel ik vijf pijlers waarop je je kunt focussen om weer meer in balans te komen.

In balans komen met jezelf

Dat we zo nu en dan op zoek zijn naar meer balans in ons leven is niet gek. De wereld om ons heen verandert continu, we hebben per dag miljoenen prikkels te verwerken en worden dus regelmatig gedwongen ons aan te passen. En die aanpassing? Die duurt soms even waardoor je het gevoel kan hebben dat je niet in balans bent met jezelf. 

Dat het vervelend kan zijn om het gevoel te hebben dat je niet in balans bent, heeft alles met je brein en lijf te maken. Wanneer zowel je geest als lichaam met elkaar in evenwicht zijn, kunnen ze beter met elkaar communiceren waardoor je je automatisch rustiger voelt. Als je brein en lijf niet in evenwicht zijn, zul je juist onrust ervaren.

Pijlers voor meer balans

Meer balans in je leven gaat dus om evenwicht tussen je brein en je lichaam. En dat betekent dat je dus diverse onderdelen in je leven moet aanpakken om die balans te ervaren. Zelf hanteer ik mijn eigen BESEM-methode waarin de pijlers bewegen, eten, slapen, energie en mindset centraal staan. Wanneer alle pijlers met elkaar in evenwicht zijn, zijn je brein en lichaam dat automatisch ook en ben je dus meer in balans. Hieronder deel ik per pijler hoe je voor balans kunt zorgen. 

Goed om te weten: het heeft geen zin om je te focussen op één pijler en de rest te laten. Juist het aanpakken van álle pijlers zal ervoor zorgen dat je sneller lekkerder in je vel zit.

Pijler 1: Bewegen

In de haast van de dag vergeten we vaak voldoende te bewegen. En dat is zonde. Bewegen is dé oplossing om ruimte te maken in je hoofd. Sterker nog: maar 30 minuutjes fysiek inspannen kan al mentale stress verminderen en je bloedsomloop verbeteren. Het is dan ook goed om jezelf de tijd te gunnen om te bewegen. Ga een stukje wandelen, zwemmen of fietsen. Lukt het je maar niet om te bewegen? Plan het dan in in je agenda zodat je er niet onderuit komt.

Pijler 2: Eten

Wanneer je stress ervaart, zul je sneller naar snacks of snoep grijpen dan wanneer je lekker in je vel zit. En da’s zonde, want gezond eten is essentieel voor meer balans in je leven. Eten, maar ook drinken, geeft je lichaam namelijk energie. En dat heb je – nu je graag weer meer in balans wil komen – hard nodig. Zorg er daarom voor dat je voldoende groenten eet en dagelijks minimaal 30 ml water per lichaamsgewicht drinkt. Weeg je 76 kilo? Dan moet je dus 76 x 0,03 = 2,28 liter drinken. Ook hierbij geldt dat het fijn kan zijn om aan het begin van iedere week te bepalen wat je eet zodat je niet in de verleiding komt. 

Pijler 3: Slaap

Voldoende en goed slapen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je minder in balans bent, ervaar je juist vaak een slechte nachtrust. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed slaapt. Door een goede nachtrust word je namelijk uitgerust wakker waardoor je de volgende dag weer voldoende energie hebt. Met de volgende tips zul je beter gaan slapen:

Ga iedere dag rond dezelfde tijd slapen zodat je lijf weet wat het kan verwachten;
Probeer in de avond zo min mogelijk tot niet op je telefoon te zitten, het blauwe licht kan je wakker houden;
Zorg voor een slaapkamer waar je je rustig en relaxed voelt;
Ben je veel aan het malen? Leg een boekje naast je bed en schrijf je gedachten op.

Pijler 4: Energie

Over het algemeen ervaar je minder energie als je niet in balans bent en dus is het goed om op zoek te gaan naar dingen waar je juist energie van krijgt. Ben je dol op schilderen? Pak die kwast er dan bij! Vind je het heerlijk om te lezen? Plof dan op de bank en duik in een goed boek. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan wat energie vreet en waar je totaal niet blij van wordt. Is het mogelijk om die activiteiten te skippen uit je leven? Doe dat dan en focus je op het positieve!

In mijn afvaltrajecten leer ik mijn cliënten een energietechniek van Donna Eden, een Amerikaanse vrouw die wordt gezien als een goeroe op het gebied van energiesystemen van het lichaam. In een korte routine van zo’n 5 minuten voer je diverse bewegingen uit waarmee de energiebanen in je lichaam een extra impuls krijgen.

Pijler 5: Mindset

Nu je met jezelf in balans wil komen, kan dat gepaard gaan met veel onrustige, negatieve en beperkende gedachten. Probeer daarom ook – hoe moeilijk dat ook is – rust in je koppie te krijgen. Een gezonde en sterke mindset is namelijk een heel belangrijk onderdeel voor een evenwichtige leven. Het zorgt er immers voor dat je vertrouwen hebt in jezelf en bepaalde situaties beter aankunt. De volgende tips kunnen helpen bij een sterke mindset:

  • Schrijf iedere ochtend of avond op waar je dankbaar voor bent;
  • Plan je week en maak daarin ook tijd voor jezelf;
  • Doe een stapje terug als je merkt dat het te veel is; 
  • Sta geregeld stil bij je emoties en vraag jezelf af: ‘Waarom voel ik wat ik voel en hoe kan ik dat gevoel – als die negatief is – omzetten naar een fijn gevoel?’

Wil jij maar al te graag in balans komen met jezelf, maar heb je geen idee hoe? Met mijn BESEM-methode zorg je ervoor dat je een fittere, energiekere en strakkere versie van jezelf wordt. Hier lees je er meer over. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?