Hoe werkt hypnotherapie? Alles wat je erover moet weten

hoe werkt hypnotherapie

Als hypnocoach krijg ik regelmatig de vraag : ‘Hoe werkt hypnotherapie en voor wie is het geschikt?’ Een begrijpelijke vraag en dus vertel ik in dit blog wat hypnotherapie is, hoe het werkt én waarom het helpt bij het behalen van je streefgewicht. Benieuwd? 

Lees gauw verder!

Wat is hypnotherapie? 

Laten we beginnen met wat hypnotherapie is: als hypnocoach breng ik cliënten onder hypnose om zijn of haar klachten op te lossen. Het is dan ook een behandelvorm waarin mensen onder hypnose, ook wel een trance genoemd, meer inzicht krijgen in zichzelf en geestelijke, lichamelijke en emotionele problemen te behandelen. Hypnotherapie is – ondanks dat veel mensen denken van niet – een bewezen therapievorm. 

Bij hypnotherapie staat het aanspreken van het onderbewustzijn centraal. Door in trance te zijn – waarbij je zeker de controle houdt – kun je je gevoelens en klachten beter leren kennen. Hypnotherapie is dan ook een therapie die goed werkt bij mensen die angstklachten, depressieve gevoelens en stress ervaren. Ook kan hypnotherapie worden ingezet om af te komen van verslavingen – denk aan roken of snoep – en maakt het afvallen gemakkelijker. 

Waarom werkt hypnotherapie? 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe werkt hypnotherapie en nog belangrijker: waarom werkt het?’ Het is toch immers enkel het in trance brengen van mensen? Wat levert dat op? Om de vraag waarom hypnotherapie goed werkt te beantwoorden, is het goed om bij de basis van ‘hoe werkt hypnotherapie’ te beginnen: je onderbewustzijn (het gebied tussen het bewustzijn en het onbewuste). 96 % van wat je doet en denkt ligt in namelijk in ons onderbewustzijn, de overige 4 % in ons bewustzijn. 

Stel dat je wilt afvallen… Wanneer je besluit om overtollige kilo’s kwijt te raken en je dus weet dat je moet afvallen, dan is dat opgeslagen in je bewustzijn. Dit is – zoals je hierboven kan lezen – maar 4 %. De uiteindelijke beslissingen die jij neemt op basis van beelden en emoties – en waar je onderbewuste dus op reageert – is maar liefst 96 %. Je doet dus bijna alles vanuit je onderbewuste en dus kan het verdomde lastig zijn om af te vallen. In feite heeft je onderbewuste het beste met je voor, maar maakt het soms niet zulke handige keuzes. En dat geldt ook voor slechte eetgewoontes. 

Meer weten over hypnose en afvallen? Je leest erover in dit blog

Hoe werkt hypnotherapie? 

Nu kan je antwoord geven op de vraag ‘wat is hypnotherapie’ en waarom het effectief is en is het tijd voor de volgende vraag. ‘Hoe werkt hypnotherapie nou precies?’ Tijdens een hypnosessie staat het aanspreken van jouw onderbewustzijn centraal. Een hypnocoach brengt je in een kunstmatig opgewekte trance waarin je vatbaarder bent voor suggesties die vervolgens weer worden vastgelegd in je onderbewuste. In een trance ben je vatbaarder voor suggesties waardoor bepaalde denkpatronen, vastgeroeste emoties en slechte gewoontes doorbroken en veranderd kunnen worden. 

Om het onderbewustzijn aan te pakken, zal een hypnocoach je diverse vragen stellen terwijl je in trance bent. Zo leer je je gedachten en gevoelens beter begrijpen, lukt het je om er woorden aan te geven en ben je in staat ze te veranderen. De vorm van de behandeling hangt af van je doel. Mensen die wil afvallen zijn gebaat bij een andere vorm van hypnotherapie dan mensen die van hun rookverslaving af willen komen. In een behandelplan wordt dan ook duidelijk gemaakt wat nodig is om de psychische of lichamelijke klachten te verhelpen.  

Nog even over hypnose…

Hypnose (uit het Grieks hupnos, slaap) is dus een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Het is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin iemand ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Kan je nu antwoord geven op de vraag ‘hoe werkt hypnotherapie’?

Wil je graag aan de slag met hypnose en afvallen? Bekijk dan gauw mijn aanbod of plan een vrijblijvend belletje in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?