Hoe val je op een gezonde en verantwoorde manier af? 5 x gouden tips!

gezond afvallen

Je kent ze vast wel: diëten waarmee je amper calorieën binnenkrijgt en vooral leeft op shakes, smoothies of bladgroenten. En hoewel ze ervoor zorgen dat je binnen mum van tijd kilo’s verliest, is deze manier van afvallen ontzettend ongezond. Je krijgt niet alle voedingswaarden binnen die je lijf nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Het is dan ook heel belangrijk om op een verantwoorde manier af te vallen. Maar hoe doe je dat, gezond afvallen?

In dit blog deel ik een aantal tips waarmee je afvalt op een gezonde en verantwoorde manier. 

Gezond afvallen = leefstijl veranderen 

Wie een van mijn afvaltrajecten volgt, weet dat ik nooit spreek van een dieet maar over het veranderen van een leefstijl. En dat is niet voor niets. Een dieet – van een sapkuur tot shakes – is in mijn ogen ongezond en zorgt er vroeg of laat voor dat je weer aankomt. Voor een blijvend resultaat dat gezond is voor je lichaam, is enkel het aanpassen van je leefstijl de oplossing.

Gezond afvallen is dus niets meer dan je leefstijl veranderen. En dat betekent dat je aan de slag moet met de vijf pijlers binnen mijn BESEM-methode: bewegen, eten, slapen, energie en mindset. Al die vijf pijlers zorgen ervoor dat je gezond met je lichaam omgaat. Je kan nog zoveel bewegen, als je ongezond eet leef je nog niet gezond. Hetzelfde geldt voor slaap: je kan nog zo gezond eten, als je slecht slaapt leef je nog niet gezond. Focus op de vijf pijlers is dan ook de gouden formule voor blijvend resultaat. 

Gezond afvallen: de gouden tips

Gezond afvallen begint dus niet bij het volgen van een dieet, maar bij het veranderen van je leefstijl. En dat is – zoals ik al eerder in dit blog uitlegde – makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat immers om het vinden van een balans waarmee je én kilo’s verliest én goed voor je lichaam blijft zorgen. Hoe je dat doet? Met onderstaande vijf tips val je op een verantwoorde manier af en blijf je goed voor je lichaam zorgen. 

Tip 1: Eet meer eiwitten en groenten (eten)

Gezond afvallen betekent niets meer niets minder dan minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Veel mensen denken dus dat ze flink moeten schrappen in hun eetpatroon en een stuk minder moeten gaan eten. Wat mij betreft is dat een misverstand. Wie kilo’s kwijt wil raken, moet vooral gezonder eten. Niet zozeer minder. Juist door gezonde keuzes te maken, blijf je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en zul je verantwoord afvallen. 

En dus luidt mijn advies om meer eiwitten en groenten toe te voegen aan je eetpatroon. Zo weet je zeker dat je voldoende en diverse voedingsstoffen binnenkrijgt. Lunch bijvoorbeeld met een omeletje met spinazie, paprika en champignons en kies in de avond voor een stukje vis met broccoli. 

Extra tip: het kan fijn zijn om de eerste weken van je afvalreis je eten bij te houden in een app. Op die manier krijg je een goed beeld van de voedingsstoffen die je wel (of juist niet) binnenkrijgt. In mijn trajecten gaan cliënten aan de slag met de VYTAL-app: een persoonlijk voedingsschema waarmee je gezond afvalt.

Wil je weten hoe je gemakkelijk gezonder eet? Hier vind je een aantal tips.

Tip 2: Eet langzaam en van een klein bord (mindset)

Ik vertelde je net al even dat gezond afvallen ook mindset is. Zo is het belangrijk om rustig te eten en voldoende te kauwen. Je hersenen hebben zo voldoende tijd om te ervaren dat je vol zit waardoor je niet zo snel weer opnieuw honger krijgt. Uit diverse studies blijkt dat mensen die snel eten, namelijk meer kans hebben op gewichtstoename.

Je hersenen zijn dus een belangrijk onderdeel in je reis naar een gezonde leefstijl en dus mag je zo ook best een beetje voor de gek houden. Zo geef ik mijn cliënten altijd het advies om van een klein bord te eten. Daardoor lijken porties kleiner en denken je hersenen dat je meer eet dan je daadwerkelijk doet. 

Tip 3: Beweeg iedere dag (bewegen)

We weten allemaal dat bewegen essentieel is binnen een gezonde leefstijl. Hoewel je niet per definitie afvalt van bewegen – als je veel eet, kom je alsnog aan – is het wel goed voor je algehele gezondheid. Vooral bewegen in de buitenlucht is goed. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je koppie. 

Zorg dan ook dat je iedere dag beweegt. Of dat nou een lesje in de sportschool is of een half uur lang stevig doorwandelen: zolang je iets doet aan beweging, zit je goed. Zelf start ik de dag altijd met een half uur krachttraining. Dat doe ik aan de hand van de toegankelijke sportschema’s die onderdeel zijn van onder meer mijn online afvaltraject ‘Van startgewicht naar streefgewicht in 12 weken’. 

Wil je meer weten over mijn online afvaltraject? Dat kan hier. 

Tip 4: Slaap voldoende

Naast bewegen, is ook slaap heel belangrijk om gezond af te vallen. Slaap is namelijk essentieel voor de hersenen. Het zorgt ervoor dat we een opgeruimd hoofd krijgen en alles wat we op een dag hebben meegemaakt, verwerken. Wanneer je een slaaptekort hebt, wordt dat proces verstoord. Daardoor heb je moeite met gezonde keuzes maken, maar ook met knopen doorhakken en problemen oplossen. 

Naast dat slaap dus belangrijk is voor je mentale welzijn, is het ook voor je fysiek gesteldheid van belang. Tijdens je slaap rust je lichaam letterlijk uit. Je laadt weer op voor een nieuwe dag waardoor je je fit en energiek voelt en met gemak de dag doorkomt.

In dit blog geef ik 5 tips voor een betere nachtrust. 

Tip 5: Schakel hulp in als het niet lukt

Hoewel ik niet helemaal onpartijdig ben met deze tip, wil ik je op het hart drukken dat het belangrijk is om hulp te zoeken als het niet lukt. Daarmee zeg ik niet dat je die bij mij moet zoeken, maar wel dat het verstandig is om de expertise van anderen in te schakelen. Gezond afvallen vraagt nou eenmaal om bepaalde kennis die niet iedereen heeft. 

Mocht je het idee hebben dat je niet voldoende handvatten hebt om gezond en verantwoord af te vallen, dan kun je dus hulp inschakelen. En die hulp is overigens ook heel fijn als stok achter de deur. Uit ervaring weet ik dat mensen het een stuk gemakkelijker vinden om goede keuzes te maken als ze hun afvalreis met iemand kunnen delen. 

Wil je meer lezen over gezond afvallen? Hier vind je mijn andere blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?