Als een roosje: zó zorg je ervoor dat je een betere nachtrust krijgt

beter slapen tips

Wie vastberaden is om af te vallen doet er natuurlijk goed aan om gezond te eten en voldoende te bewegen, maar wist je dat genoeg slapen net zo belangrijk is? Slaap zorgt ervoor dat je je overdag goed en energiek voelt waardoor het gemakkelijker is om gezondere en verantwoorde keuzes te maken. En hoe belangrijk slaap ook is, veel mensen staren geregeld een hele nacht naar het plafond. Gelukkig kun je met een aantal concrete beter slapen tips je nachtrust verbeteren. 

Hoe die beter slapen tips luiden? Dat lees je in dit blog. 

Waarom is slaap belangrijk? 

We weten allemaal dat slaap belangrijk is, maar hoe zit dat precies? Slaap is essentieel voor de hersenen. Het zorgt ervoor dat we een opgeruimd hoofd krijgen en alles wat we op een dag hebben meegemaakt, verwerken. Wanneer je een slaaptekort hebt, wordt dat proces verstoord. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat onze hersenen veranderen als we lange tijd te weinig slaap hebben. Daardoor heb je moeite met gezonde keuzes maken, maar ook met knopen doorhakken en problemen oplossen. 

Naast dat slaap dus belangrijk is voor je mentale welzijn, is het ook voor je fysiek gesteldheid van belang. Tijdens je slaap rust je lichaam letterlijk uit. Je laadt je weer op voor een nieuwe dag waardoor je je fit en energiek voelt en met gemak de dag doorkomt.

Beter slapen tips

Hoewel we dus echt wel weten waarom slaap belangrijk is, geeft 63 % van de Nederlanders aan dat ze het gevoel hebben dat ze te weinig slapen. En dat is – gezien zowel de mentale als fysieke voordelen – zorgelijk. Vandaar dat slapen een vast onderdeel is in mijn BESEM-methode waarmee je met gemak een kilo per week verliest. Slaap is immers van levensbelang en dus is het goed om te werken aan een betere nachtrust. 

Maar hoe zorg je nou voor een betere nachtrust? Veel mensen vinden het spannend om aan hun slaap te werken. Zij zijn bang dat het ze niet gaat lukken of dat ze door er bewust mee bezig zijn, juist nóg minder gaan slapen. Gelukkig hoef je daar met onderstaande tips niet bang voor te zijn. Deze beter slapen tips zorgen ervoor dat je als een blok in slaapt valt. Iedere avond weer. 

Beter slapen tip 1. Reken hoe laat je naar bed moet 

Wist jij bijvoorbeeld dat je slaapcyclus steeds uit 90 minuten bestaat? Om te starten met goed slapen moet je dus uitrekenen hoe laat je ongeveer naar bed zou moeten gaan om uitgerust wakker te worden. Bepaal als eerste hoe laat je op moet staan, reken vervolgens telkens in stappen van 90 min terug tot je uitkomt bij het tijdstip waarvan je nu denkt naar bed te moeten.

Voorbeeld: Ik sta elke dag om 5.30 uur op voor mijn ochtendroutine. Slaap ik in een cyclus van 4 x 90 min, dan val ik rond 23.30 uur in slaap. Pak ik daar nog een ronde bij, dan zou ik rond 22.00 uur naar dromenland moeten vertrekken. Gelukkig val ik binnen vijf minuten in slaap. Heb je hier langer voor nodig, reken die tijd er dan ook bij. Heb je bijvoorbeeld een half uur nodig om in slaap te komen, zorg dan dat je 30 minuten voor je eerste 90 minuten cyclus in bed ligt.

Beter slapen tip 2. Verminder je algehele stress

Een van de voornaamste redenen dat mensen slecht slapen is vanwege de grote hoeveelheid stress die ze ervaren. Het is dan ook van belang dat je je stress gaat verminderen. Ik begrijp dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Een aantal praktische handvatten voor het meer ontspannen naar bed gaan zijn: in een dagboek je gedachten opschrijven, je telefoon zeker een uur voordat je gaat slapen wegleggen en een warme douche nemen. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat werkt en wat niet. 

Beter slapen tip 3. Creëer een fijne omgeving

De omgeving waarin je slaapt is heel belangrijk. Denk maar eens aan een nacht dat je in een hotelkamer lag en je veel geluid hoorde, je bed te hard was en je kussen te plat. Het is vast een nacht waarin je niet lekker hebt geslapen en dus is het goed om een fijne ruimte van je kamer te maken. Steek kaarsjes aan, zorg voor een goed kussen, pak er een dekentje bij. Ofwel: bedenk in wat voor een omgeving jij je senang voelt en pas dat toe in je slaapkamer. 

Beter slapen tip 4. Vermijd alcohol, suiker en cafeïne

Heb je de gewoonte om iedere avond voor het slapen gaan een glaasje wijn te drinken of koekjes te eten? Dan is het goed om daarmee te stoppen. Wanneer je ‘s avonds alcohol hebt gedronken of veel suiker hebt gegeten, kun je ‘s nachts niet optimaal herstellen. Hetzelfde geldt voor cafeïne. Je lichaam is dan nog te druk bezig met het verwerken van deze voedingsstoffen waardoor het niet toekomt aan waar je slaap eigenlijk voor bedoeld is: compleet herstel van je lichaam zodat je je de volgende dag energiek voelt. 

Wil je meer blogs lezen over een gezonder leven? Dat doe je hier. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?