Afvallen tijdens de overgang: is het echt zoveel lastiger?

afvallen tijdens de overgang

Ben je momenteel in de overgang? Dan zul je daar fysiek het een en ander van merken. Sommige vrouwen komen tijdens de menopauze aan en ervaren dat het verdomde lastig is om kilo’s kwijt te raken. Veel cliënten vragen zich dan ook af waar ze rekening mee moeten houden als ze willen afvallen tijdens de overgang.

In dit blog vertel ik waar je rekening mee kunt houden en geef ik een aantal tips hoe je toch kilo’s kunt verliezen als je in de overgang bent. 

Waarom kom je aan in de overgang? 

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er in je lichaam gebeurt op het moment dat je in de overgang bent. Dat je kilo’s aankomt heeft namelijk met je hormoonhuishouding te maken. Die verandert in de menopauze waardoor je minder oestrogeen aanmaakt. Doordat in je vet oestrogeen wordt aangemaakt houdt je lijf tijdens de overgang meer vet vast om het oestrogeen gehalte in balans te houden. 

Daarnaast zal je spiermassa naarmate je ouder wordt afnemen. Hoewel dat niet zozeer te maken heeft met de overgang, kan dit wel een reden zijn dat je een toename in je gewicht ervaart. Spiermassa zorgt namelijk voor de verbranding van calorieën. 

Afvallen tijdens de overgang 

Gezien de veranderingen die in je lichaam plaatsvinden tijdens de overgang, kunnen we stellen dat afvallen tijdens de overgang lastiger is dan daarvoor. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is. Door rekening te houden met een aantal tips kun je wel degelijk kilo’s verliezen. Je leest ze hieronder. 

Tip 1: Houd rekening met je calorieën

Het is een gegeven dat je tijdens en na de overgang niet meer zoveel calorieën kan eten als daarvoor. Dat komt omdat je energieverbruik in de menopauze en daarna afneemt. Dat betekent dus dat je minder calorieën verbrandt dan daarvoor. Het kan dus – mocht je willen afvallen – goed zijn om iets minder calorieën te eten.

Het is niet de bedoeling dat je zo weinig mogelijk calorieën eet. Calorieën zijn namelijk wel belangrijk om gezond te blijven en voldoende energie te voelen. Om in te schatten hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, kun je de volgende vuistregel ter harte nemen. Als vrouw heb je ongeveer 2000 kcal nodig om op je gewicht te blijven. Wil je een halve kilo per week afvallen? Dan moet je daar 500 kcal vanaf tellen en zou je met 1500 kcal per dag een halve kilo per week afvallen. 

Wil je meer lezen over gezond en verantwoord afvallen? Hier vind je mijn andere blogs!

Tip 2: Focus je op krachttraining

Je las het net al, maar naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af waardoor het lastiger is om af te vallen. Het is dus goed om te werken aan je spieren zodat je minder spiermassa verliest. Dat doe je onder meer door je te richten op krachttraining. Mocht je benieuwd zijn wat dat inhoudt, stuur me dan vooral een berichtje. Ik zal je dan een aantal krachtoefeningen sturen die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. 

Tip 3: Train je mindset

De overgang is niet alleen fysiek een uitdaging, maar ook mentaal. Je hormoonhuishouding verandert immers en dus kun je je zo nu en dan labiel voelen. Het kan dan ook fijn zijn om te werken aan een positieve en sterke mindset. Zo kun je die labiele dagen wat makkelijker doorkomen, blijf je lekker in je vel zitten en kun je gezonde keuzes blijven maken. 

Een fijne manier om aan je mindset te werken, is de MIR-methode. De MIR-methode staat voor Mentale Intuïtieve Reset en is een zelfhelingsmethode waarbij je zelfhelend aan het werk gaat en je lichaam en geest activeert. Je krijgt door deze methode een soort reset die je meer rust en vrede brengt. En het mooie is: het kost je per dag maar zo’n 4 minuten. Benieuwd hoe je de MIR-methode inzet? Je leest er meer over op deze pagina.  

In dit blog deel ik nog een aantal tips waarmee je een afvalmindset creëert. 

Tip 4: Vermijd alcohol

Het kan zijn dat je deze tip liever niet had gelezen, maar toch is het echt zo: alcohol tijdens de overgang is funest voor je afvalproces. Tijdens en na de overgang gaat ons lichaam het namelijk lastiger vinden om alcohol af te breken. Dat is onder meer te wijten aan de vertraagde verbranding, de afname van vocht en de verminderde spiermassa. Daardoor doet je lichaam langer over het verteren van een glas alcohol dan vroeger. Je begrijpt: je moet dat wijntje wat vaker laten staan als je wilt afvallen. 

Wil je meer lezen over gezond en verantwoord afvallen? Hier vind je mijn andere blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?