Aankomen op vakantie: hoe voorkom je dit?

Aankomen op vakantie. Dat wil toch niemand?

En toch zitten er zo een aantal kilo extra aan als je niet uitkijkt. Vaak eet je net iets meer en uitgebreider dan thuis. En beweeg je toch iets minder omdat de tropische temperaturen ervoor kunnen zorgen dat je als een uitgebluste zeester bij het zwembad ligt.

Gezonde leefstijl

Aankomen op vakantie was jarenlang mijn schrikbeeld. Ik mikte standaard een maat grotere broek in mijn koffer zodat ik op de terugweg niet met mijn knoop open op standje vreethaak in het vliegtuig hoefde te zitten. Nu ik eindelijk een gezonde leefstijl heb ontdekt die vol te houden is aankomen op vakantie gelukkig verleden tijd.

24 uur per dag eten en drinken

Afgelopen week zat ik met mijn gezin in een ultra all-inclusive hotel. Lees: elk uur van de dag kon je wel ergens iets eten en drinken. Door deze simpele basis principes toe te passen was niet aankomen op vakantie geen probleem. Ik kwam geen gram aan zonder het gevoel te hebben dat ik mezelf te kort deed.

  • Maak een rondje rond het buffet en kijk wat je echt lekker vindt voor je klakkeloos opschept
  • Pak een klein bordje want je ogen zijn altijd groter dan je maag
  • Zorg dat de helft van wat je eet uit groente bestaat en voed jezelf met de juiste vezels
  • Blijf zoveel mogelijk van gefrituurd eten af
  • Drink zo weinig mogelijk voor, tijdens en na je maaltijd en laat je speeksel en maagsappen je eten beter verteren.
  • Gun jezelf zo af en toe een stuk pizza of een portie patat en geniet van elke hap

80/20 regel

Het laatste principe noem ik de 80/20 regel. Tachtig procent van de tijd eet je gezond en onbewerkt voedsel en twintig procent ga je los op je favoriete guilty pleasures. Het is tenslotte wel vakantie. En je hebt die extra calorieën zo verbrand met een lesje aquagym. Aankomen op vakantie is dan echt verleden tijd.

Alcohol

En drink je graag alcohol? Ga dan voor de variant waar de minste suikers in zit. Niet aankomen op vakantie wordt hiermee nog makkelijker.

Bestel eens vodka met spa rood of een gin tonic. En ben je een zoetekauw kies je de cocktails die gemaakt worden met fruit zoals watermeloen in plaats van suikerbommen die gevuld zijn met rietsuiker zoals een mojito. Kijk je barman lief aan en vraag of hij speciaal voor jou iets wil maken en er zoveel mogelijk suikers uit je cocktail wil halen.

Weetje: alcohol wordt als eerste afgebroken in je lichaam. Daarna pas de rest van de calorieën. Het is dus altijd beter om geen of zo min mogelijk alcohol te drinken om aankomen op vakantie te voorkomen. Een wijnglas met spa rood gevuld met gezellig fruit drinkt net zo lekker!

Voldoende slapen

Wat heeft slapen nou te maken met aankomen op vakantie te maken? Wanneer je voldoende slaapt herstellen je organen zich ’s nachts en stabiliseert je hormoonstelsel zich weer. Je hongerhormonen grheline en leptine bijvoorbeeld waardoor je overdag minder hongergevoel hebt.

Uitgerust wakker worden betekent gezondere keuzes maken overdag en is snacken en snaaien niet van toepassing. Zo kun je ook makkelijker bij het toetjesbuffet wegblijven omdat je de zoete trek niet hebt.

Bewegen

En uitgerust wakker worden betekent ook dat je veel meer energie hebt om extra beweging te pakken overdag. In bijna elk hotel zit wel een fitnesszaal. En heb je geen zin om op vakantie aan apparaten te staan hijsen, zijn er tal van mogelijkheden om actief te zijn. Rondje zwembad bijvoorbeeld of net als mij vrolijk mee te doen met de aquagym in de ochtend.

En wat denk je van een stevige strandwandeling? Heerlijk in de ochtend of avond, maar overdag ook prima om te doen. Hoedje op en gaan met die banaan om aankomen op vakantie te voorkomen!  

Kun je buiten je vakantie om nog meer tips en trics gebruiken om een gezonde leefstijl toe te passen en je ideale streefgewicht te bereiken? Wellicht is mijn online training dan wel iets voor jou waarin ik je in twaalf weken begeleid met bewegen, eten, slapen, energie en mindset. Dé succesformule om op een verantwoorde manier af te vallen én er vervolgens de kilo’s eraf te houden. Klik hier voor de online training.

En schaf je de training nu aan kun je na je vakantie beginnen. Heb je meteen een mooie stok achter de deur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer

Jaimy Strik, hypnocoach helpt jou met afvallen. Zij toont een fles water gevuld met fruit en een glas water.

Hi! Ik ben Jaimy Strik

En ik ben no-nonsense hypnocoach die niet houdt van ellenlange trajecten en ingewikkelde restricties, maar wel van succesvolle transformaties die passen bij wie je bent.

Benieuwd waarom het je niet lukt om af te vallen?

In mijn e-book lees je welke drie hypnoses jouw afvalproces tegenhouden én hoe je die blokkades kunt doorbreken.

Klaar voor een gezond leven zonder restricties?